PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Пятница 29.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Opatovice [ Город или район ]

Opatovice
I když prehistorické nálezy ukazují že prostor obce Opatovice byl osídlen již ve velmi dávných dobách a název obce nám naznačuje, že obec vznikla jako produkt kolonizace církevních vrchností, kterým hranický újezd náležel nesporně od druhé poloviny 12. století, přece je výskyt obce v písemných dokumentech poměrně pozdní.

Obec se výslovně připomíná až v roce 1477, kdy Jiří z Kravař vtělil do zemských desek Vokovi ze Sovince Helfštejnské panství, kde ve výčtu obcí jsou jmenovány i OPATOVICE. Rokem 1477 končí veškeré pochybnosti a nejasnosti, pokud jde o vznik obce, neboť zmíněný zápis do zemských desek olomouckých nenechává nikoho na pochybách, že jde o Opatovice u Hranic. Od roku 1766 je známo obecní pečetidlo k ověřování různých písemností. Obecní pečetidlo je uchováno dodnes a zachycuje na pečetním obraze mlatce mlátícího snopy. Celkový stav obce v 1. pol. 18. století dobře zachycuje oceňovací operát obce z roku 1843, který konstatuje, že obec Opatovice leží půl druhé míle jižně od Hranic, a půl míle západně od Kelče v kopcovité krajině, tvořené západními výběžky Karpat.

Obecní katastr má rozlohu 796 ha a leží v nadmořské výšce 291 m/m.

Revoluční rok 1848 zrušil přežitou vrchnostenskou správu a novou nadřazenou složkou se stalo okresní hejtmanství, soud a finanční úřady se sídlem v Hranicích na Moravě. Na základě obecního zákona z roku 1849 byl zvolen starosta obce, obecní výbor, který měl 2 radní a 6 výborníků. V dubnu 1869 byl položen základní kámen pro stavbu školy v obci, která byla ukončena v následujícím roce. V roce 1871 byla obec postižena velkým požárem, kdy vyhořelo 64 domovních čísel a mezi nimi i nová škola. Těžce postižena obec byla tehdy podporována sbírkami z okolních obcí. V roce 1877 byla naproti školy postavena kape sv. Mořice. Od roku 1888 působil na škole ve funkci učitele Hubert Vítězslav Karlíček, který dal v roce 1889 popud k ustanovení prvého spolku v obci - Sboru dobrovolných hasičů. V roce 1896 byl založen čtenářsko-pěvecký spolek "Záhořan", který přispěl k růstu kulturní úrovně a národní uvědomělosti obce.

V roce 1930 byla provedena elektrifikace obce a od roku 1931 je v obci zaveden telefon. Od roku 1947 hraje v obci kino "Záhoří". Od roku 1953 slouží TJ SOKOL nové fotbalové hřiště a šatny (1960).V roce 1956 bylo založeno menšinové JZD. V roce 1968 byla zahájena výstavba skupinového vodovodu a byl zahájen provoz v nové Mateřské škole. V roce 1973 byla zahájena rekonstrukce Lidového domu a v roce 1974 rekonstrukce Hasičské zbrojnice. Od roku 1992 je v obci zaveden televizní kabelový rozvod 14 televizních programů téměř do všech domácností v systému je též samostatný infokanál, který informuje občany o veškerém dění v obci, o činnosti společenských organizací, Základní a Mateřské školy apod.

V roce 1994 byla provedena částečná rekonstrukce Základní školy.

Od roku 1995 je v obci zaveden zemní plyn. Od 12. dubna 1995 má obec vlastní znak a prapor. V roce 2000 byla provedena rekonstrukce čistírny odpadních vod a oprava kanalizace. Po provedených investičních akcích se obec zaměřije na rekonstrukci poškozených místních komunikací. V posledním období do této opravy obec investovala cca 2 mil. Kč. V roce 2004 byla provedena kompletní rekonstrukce sociálního zařízení v Lidovém domě.

Obec připravuje nové plochy pro občanskou výstavbu v lokalitě "U panské stodoly", kde by mělo být v budoucnu postaveno cca. 30 rod. domků, dětské hřiště apod.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Opatovice.cz

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 30.09.2021 v 22:25 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA