Sauvignon [ Víno ]
Pochází z Francie, u nás není příliš rozšířený, ale je oblíbený mezi znalci vína. V chuti i vůni je atraktivní a nezaměnitelný. Jedná se o velmi buketní víno, výrazné chuti, světle zelené až zelenožluté barvy.
Vůní připomíná kopřivu, černý rybíz nebo broskve podle polohy a ročníku. Báječný buket plný "zeleného ovoce" je svěží a dlouhý. Nazráváním v láhvi se mění na harmonické, lahvově zralé víno. Některé klony, zvláště při přezrání bobulí, dávají velmi lahodné víno s broskvovou příchutí.
Gastronomické využití:
Sauvignon se hodí k předkrmům s výraznou chutí , k rybám s výraznější úpravou nebo k rybám uzeným, k drůbeži. Pozdní sběry ke sladkým dezertům. K vynikajícímu mladému Sauvignonu se dále doporučuje pečený krocan nebo bažant.
Sauvignon ze Znojemska se může směle rovnat se světovým standardem.